top of page

De zomer van 1939: ontdek het nieuwe boek van Jana Elza Wuyts en Marnix Peeters

Bijgewerkt op: 4 apr.

Op een rommelmarkt vonden Jana Wuyts en Marnix Peeters een Guide Michelin België-Luxemburg 1938-1939. Het werd het begin van een wonderbaarlijke zoektocht. Na een jaar van research begon het echtpaar aan een tocht door België, maar dan wel het België van tachtig jaar geleden: het land in z’n laatste zomer vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Wat blijft er over van toen? Wat is er veranderd? Hoe genadeloos is de tand des tijds?


Bestel het boek via mnrx.ptrs@gmail.com.De zomer van 1939 is een intrigerende schets van het leven in de laatste maanden van het interbellum, aan de hand van een reeks historische citytrips: naar het Blankenberge in de nadagen van de belle époque, het met armoede worstelende Gent, het toen nog volslagen onbekende Bastogne, het swingende Brussel, het Antwerpen van — tóén al — ‘eigen volk eerst’.


Het is een verhaal van contrasten en onverzettelijkheden, van vooruitgang en verval, van apathie en moed — indrukwekkend is het om te zien hoe (lokale) overheden een stad op de lange termijn kunnen maken of kraken.


Het is ook, helaas, een verhaal van onwetendheid: er hing gedonder in de lucht, maar niemand kon toen beseffen welke verschrikkingen er om de hoek wachtten. Er werd gedanst op de rand van de vulkaan.


Bekijk het interview bij De Madammen op Radio 2.Bestel het boek via mnrx.ptrs@gmail.com.
0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page